Hogyan válassz videóst az esküvődre?

Nem kisebb feladatra vállalkoztál, minthogy megtaláld a számodra tökéletes esküvői videóst. Ami lassan olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Na de, hogyan választod ki a megfelelő személyt? Ehhez adok most néhány tanácsot!

A keresés

Első lépésként érdemes körülnézni, érdeklődni a barátok és az ismerősök között, böngészni a neten, meglesni ki készítette azt a menő videót, amit a múltkor feldobott a Facebook. Csak, hogy tisztában legyél azzal, milyen a felhozatal, milyen esküvői videósok közül lehet válogatni. Hamar rá fogsz jönni, hogy a választék elég nagy de a minőség és az árszabás finoman szólva hullámzó.

Az első benyomás

Már a videós honlapja, az oldal arculata, tartalma és átláthatósága sokat elárul az adott személyről és ezáltal a munkájáról. Ha túl csili-vili, hangos, csicsás, zavaros vagy egyszerűen csak az ízlésedtől távol áll, jó eséllyel a feltöltött referencia videói se fognak arról meggyőzni, hogy ő az ideális ember a munkára. Jobb tehát azokon az oldalakon nézelődni, ahol az első benyomás pozitív volt. Ha a videós oldala egyszerű, letisztult, elegáns, ugyanakkor minden szükséges információt tartalmaz, akkor biztos lehetsz benne, hogy a munkájában is precíz, lelkiismeretes és profi lesz.

Érdemes lehet egy sorrendet is felállítani ilyenkor, hogy melyik filmkészítő tetszik a legjobban és melyik a legkevésbé. Így mikor már az időpontot szeretnéd lefoglalni és véletlenül a legjobban tetsző már foglalt, nem kell újra beleásnod magadat a keresésébe, csak felkeresed a soronkövetkezőt a listádon.

Ne hagyd magad becsapni!

Az első benyomás nagyon fontos, de mindannyian tudjuk, hogy kevés a jól átgondolt választáshoz. A videósok között böngészve sok olyan „profi” operatőrre, több éves dokumentumfilmes vagy tévés tapasztalattal rendelkező „filmkészítőre” találhatsz, aki a felszerelésével, technikai hátterével akar lenyűgözni. A felszerelés persze fontos, de nem minden. Ne feledd, az esküvőd nem egy dokumentumfilm és nem is a helyi tévé beszélgető műsora! Az esküvőd dinamikusabb és egyszerre intimebb rögzítési stílust kíván meg a tévés gyakorlatnál, valamint gyors alkalmazkodást, művészi látásmódot és természetesen minden helyzetben alázatot követel.

A jó operatőr nem feltétlenül jó vágó is. Így lehet hiába a kamera mögött eltöltött idő, a szép felvételek, ha azokat nem képes ízlésesen és szépen, megfelelő sorrendben, jó ritmusban megvágni, egységes egésszé komponálni.

Mindig keresd a videós előző munkáit és nézd meg akár többször is ezeket, hogy könnyebben el tudd dönteni mi tetszik és mi nem!

A piszkos anyagiak

Miután megnézted a videókat az utad az árlistához vezet majd (ha nem azt nézted először). Lehet, hogy az ár nagyon barátságosnak tűnik első ránézésre de jobb azért kicsit mélyebben utánanézni annak, hogy pontosan mit is foglal magába a megadott összeg. Lehet például, hogy a videós nem áll rendelkezésre egész este, egyedül dolgozik, nem a megfelelő minőséget ajánlja, vagy egyéb rejtett díjakkal operál. Gyanús lehet persze az is, ha valaki a többihez képest jóval drágábban végzi a munkáját, hiszen nem biztos, hogy indokolt a magas ár azért, amit nyújtani tud.

Legyél tehát körültekintő! Lehetőleg olyan videóst válassz, aki nemcsak neked tetsző videókat készít de reális és ésszerű díjszabással is dolgozik!